четвъртък, 5 март 2009 г.

Старо село (Област Силистра)


Старо село е село в Североизточна България. То се намира в община Тутракан, Област Силистра.

Старо село (България)
Старо село се намира в Дунавската равнина, на 5 километра от река Дунав, в долината на някогашната Стара река. В момента реката е пресъхнала, но археоложки разкопки доказват, че по нея някога са плавали кораби. Селото е заобиколено от всички страни с гъсти гори. В момента в Старо село има около 1400 постоянни жители, които се занимават предимно със зеленчукопроизводство.



Жителите на селото са част от старото местно население на Североизточна България - етнографската група хърцои. Те са православни българи. Запазен е обредният фолклор по Коледа, обредите с маскиране Кукове, описани още от етнографа Димитър Маринов. Част от жителите са потомци на преселници от Еленския Балкан. Селището датира от преди 2000 години. Разположено е на пресъхналата в долното си течение река Демир баба. Било е под румънско владичество - наблизо е минавала границата със Свободна България. В селото има само българи християни.

Читалище със силно развита концертна дейност на съставите за изворен фолклор.


В околността на селото има голяма гора наречена "Боблата". Местността "Кулвала" е известна с убийството на 26 староселци от румъно-чукойската власт. Всяка година на 4 юли се отслужва панихида в памет на загиналите староселци. На това място има паметник, издигнат в памет на загиналите по време на румънската окупация.

Има паметник на "Плачещата майка", който символизира образа на майка, която оплаква чадата си.

Има още една местност в горите на Старо село, която се нарича "Мара злъка", което значи "Раздяла с Мара". Легендата гласи, че по време на турското робство Мара е била най-хубавата мома в селото. Един ден, когато Мара била с майка си на нива, от някъде се появили двама турци. Те изнасилили момата пред майка ѝ и след това и отрязали главата. Майката сложила чедото си в каруцата и с огромна мъка го занесла в селото. От този ден местността се казва "Мара злъка".

В землището на селото се намира също и резервата "Калимок-Бръшлен", като най-голям дял от резервата има в землището на Старо село. В него има множество рядко срещани птици и животни, много от които са записани в червената книга на България.


Няма коментари:

Публикуване на коментар