петък, 6 март 2009 г.

Забравените български средновековни църкви и манастири из Пернишко"

Budnini.com - Фотоизложба „Забравените български средновековни църкви и манастири из Пернишко



Уникалната фотоизложба „Забравените български средновековни църкви и манастири из Пернишко” ще гостува в Националния исторически музей гр.София през месеците септември – октомври 2008г., като официалното откриване е на 12.09.2008г. от 11.00 часа. Самата изложба, както и материалите към нея са изработени от Фондация „Бъднини” – гр. Перник с управител Росен Иванов и Фондация „ Българска памет” – гр. София с управител Д-р Милен Врабевски в сътрудничеството на РИМ – гр.Перник, под патронажа на ст.н.с.д-р Божидар Димитров – директор на НИМ – гр. София.

За първи път изложбата бе представена на широката публика на 10.06.2008г. в клуба на историка към Фондация „Бъднини” – гр. Перник. На откриването присъстваха ст.н.с. д-р Божидар Димитров, Знеполския епископ Йоан и Величкия епископ Сионий. Тогава бяха представени 10 табла, изобразяващи манастири, църкви и параклиси в с. Студена, община Перник, с.Билинци -община Брезник, селата Лева река и Пенкьовци – община Трън, селата Чуковец, Пчелинци и Старо село – община Радомир и с. Радибош – община Ковачевци. Поради проявен интерес от страна на РИМ – гр. Кърджали и по специално на директор Павел Петков, бяха изработени още 10 табла, които включиха и манастирите в гр. Брезник и гр. Трън. На 29.08.2008г. изложбата беше открита в РИМ – гр. Кърджали, където престоя до 02.09.2008г. като премина при много голям посетителски интерес, като по данни на директора Павел Петков е посетена от над 7000 човека, като от тях 1600 са жители на Пернишка област. За изложбата н НИМ – гр. София са изработени още 3 табла за църквите на с. Лялинци – община Брезник и селата Дрен и Долна Диканя – община Радомир, като в момента изложените табла са общо 24 на брой. Между изложените експонати следва да се отбележат следните уникални обекти :

1. Параклиса в с. Студена, чиито стенописи са от 14 век и са сходни с тези на Боянската църква;

2. Стенописите на църквата на Билинския манастир за които има данни, че са рисувани през 15 век от майсторите изпратени от Григорий Цамблак ;


3. Църквите в селата Старо село и Дрен, чиито стенописи са изписани през 19 век от възрожденските майстори Никола Образописец, Христо Зограф – син на Захари Зограф и Димитър Христов. В църквата в с. Старо село стенописите са запазени изцяло, а в църквата в с. Дрен се намират под по- късно положени стенописи от началото на 20 век.

Характерното при изписването на тези църкви е, че по стените им наред с образите на традиционните християнски светци са изрисувани образите на св.Тривелий /кан Тервел/- Крал Български, Цар Давид – брата на цар Самуил, Йоан Владимир –Княз Български. Това нестандартно изписване и на двете църкви показва по безспорен начин, че художниците са познавали много добре не само Паисиевата история, а и западно- европейската средновековна литература, особено произведения на автори като Цезар Бароний и Мавро Орбиний. В техните произведения Кан Тервел е описан като спасител на Европа заради голямата му победа и разгром над арабите при обсадата им на Константинопол, за което същият е провъзгласен за светец. Това ясно показва, че Кан Тервел е бил християнин. Под църквата в с. Дрен, под сегашните стенописи, на мястото на което изрисуван Тривелий се чете надписът „Велики крал Български” и „Теоктист” което е монашеското му име . Тези ценни находки, намиращи се в църквите и манастирите на Пернишка област са уникални за България, защото единствено тук от територията на цялата страна се срещат запазени в този си вид паметниците на християнската култура. Следва да се отчита, че християнството като религия е едно от нещата, които безусловно ни интегрират в европейския съюз, където то е основната религия. Присъствието на представители на Висшия църковен клир на Българската православна църква показва ясно, че тя проявява голям интерес към всички материали на изложбата, като по думите на нейните представители самата българската православна църква е силно заинтересована от откриване, запазването и реставрирането на тези уникални паметници на християнската култура на средновековна България.


При откриването на изложба в НИМ – София бяха обявени и следващите две съвместни инициативи на Фондация „Българска памет” и Фондация „Бъднини” – които предстоят да бъдат реализирани. Първата е изготвянето на изложба за Кан Тервел, български владетел от началото на VІІІ век, син на Кан Аспарух, който през 717 – 718 г. в поредица от сражения разбива арабите които са обсадили Константинопол и за тази си своя победа е почитан до началото на 19 век в Европа, като светец и спасител на Европа под името Крал Тривелий. След замонашването си приема името Теоктист.


Другото мероприятие е подготвяне на фотоизложба в памет на братята св.св. Кирил и Методий, които са обявени от римската католическа църква за покровители на Европа.


Планира се двете мероприятия да бъдат проведени съвместно с партньори зад граница, като целта е да се доведе до знанието и на хората от други страни от европейския съюз обстоятелството, че през VІІІ –ІХ век от н.е. България може да се гордее с личности, признати за значими на територията на днешния европейски съюз.

1 коментар:

  1. Статья-обзор о ваннах произведенных из акрилла, которые вы сможете встретить в sanmoll
    Акриловые ванны Радомир вырабатываются в РФ уже +более_
    35 15 лет.
    ЗАО "Радомир-пласт-форм" является самым лучшим в области произведения и продажи гидромассажных ванн, что
    засвидетельствовано
    Дипломом победителя третьего всероссийского конкурса "1000 лучших предприятий России в 2002 году".
    Этот диплом вручен Экспертным Советом при Правительстве РФ.
    Марка Радомир пользуется достойным уважением у населения.
    По итогам работы 2008 года Фирма Радомир снова отмечена, как лучшая года.
    Завод по изготовлению акриловых ванн Радомир, гидромассажных ванн Радомир, душевых кабин Радомир, душевых боксов
    Радомир помещается на двух промышленных площадках в городе Ковров Владимирской области.
    Заводы компании Радомир раскинулись на территориях около 8 гектаров, и в планах на ближайшее будущее -
    постройка ещё
    нескольких производственных территорий для производства акриловых ванн Радомир и душевых кабин Радомир.
    Компания Радомир во все времена обновляет ассортимент выпускаемых изделий. Каждый месяц вводится 1-2 новых модели
    акриловых
    ванн, душевых кабин, душевых боксов.
    На всех этапах выпуска осуществляется суровый контроль изделия компании Радомир.
    После производства каждая акриловая ванна и душевая кабина компании Радомир
    проходит контроль на специальном стенде, и, в случае выявления невосстановимых дефектов, не поступает в продажу.
    При выпуске акриловых ванн и душевых кабин предлагается австрийский высококачественный материал
    производства
    групп заводов «Senoplast»
    Ванны и душевые кабины знаменитейших мировых торговых марок: «Jaccuzzi», «Teuco», «Albatros», «Villeroy&Bach»
    вырабатываются из
    аналогичных материалов.
    Компания Радомир уже более 6-ти лет тесно кооперирует с Национальном Институтом Здоровья (город Санкт -
    Петербург) по
    проблемам и изучения воздействия гидромассажа на здоровье человека.
    Акриловые ванны Радомир произведенны по рекомендациям многочисленных учреждений медицины и здравоохранения.
    Гидромассажная ванна Радомир функционирует без шума и вибраций.
    Водные и воздушные струи настраиваются по Вашему желанию. Струи воды, обогащенной кислородом, влияют
    именно на те
    части вашего тела, которым Вы бы желали придать сил, а также улучшает оборот крови в организме.
    http://sanmoll.ru/
    Ванны Радомир гарантируют как механическое, так и электронное руководство воздействие гидромассажа.

    ОтговорИзтриване