четвъртък, 12 март 2009 г.

На училище със забрадки в Смолянско

dnes.dir.bg - На училище със забрадки в Смолянско


В три учебни заведения в Смолянско ученички ходят със забрадки. Директорите на училищата са предупредени в правилниците да бъде включен текст, че образованието е светско, но засега все още въпросът не е решен.

Това каза директорът на Регионалния инспекторат по образование – Смолян Тодор Петканов, цитиран от Фокус.

Шест ученички в момента ходят на училище със забрадки в Рудозем, Смолян и Девин. Петканов посочи, че скоро не са били водени разговори с родителите на тези ученици.

„Въпросът със забрадките трябва да бъде решен на национално равнище”, каза още началникът на смолянския инспекторат. По неговите думи, в другите райони със смесено население в България няма ученички, които да ходят с религиозни символи. Петканов изрази надежда, че този въпрос ще намери място в новия Закон за народната просвета.

Няма случаи, в които ученички със забрадки да са били връщани от училище. Имало е предложение към директорите те да преминат на самостоятелна форма на обучение, т.е да се явяват само на изпити. Тази идея се реализира само в училището в маданското село Върбина. Сред местното население се говори, че ученички свалят забрадките преди да влязат в учебното заведение, а след като приключи учебният процес, те отново ги слагат. Петканов бе категоричен, че не са засичани такива случаи.

С антибългарски надпис е осъмнала гимназията с преподаване на чужди езици "Проф. д-р Асен Златаров" в Хасково. Това съобщи областният координатор на партията "Атака" Георги Майоров, цитиран от БТА. На южната фасада на училището със спрей бе изписано "Смърт за България", уточни Майоров. Въпреки, че от учебното заведение са направили опит да бъде заличен, надписът все още се чете, добави той.

На фасадата е било написано още "ДПС победа" и са били изрисувани полумесеци, каза областният координатор на "Атака".


Няма коментари:

Публикуване на коментар