вторник, 10 март 2009 г.

"МАЛКИТЕ БИЖУТА" НА РАННОТО ХРИСТИАНСТВО В ПЕРНИК ОТПЪТУВАХА ЗА ИЗЛОЖБА В КЪРДЖАЛИ

.: Община Перник :: Официален сайт :.

Храмовете в пернишкия край са едни малки бижута, оцелели по чудо през вековете на робството и в най-ново време. Такова нещо рядко се среща." Това каза директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров за черквите и манастирите в пернишко, включени във фото изложбата „Забравените български средновековни манастири и църкви в пернишко". Уникалната експозиция ще бъде представена в Кърджали утре, 29 юли от 18.00ч. Изложбата ще бъде представена с 20 табла на манастири и църкви в пернишка област, повечето от които със запазени стенописи от 13-14 век в стил палеологов ренесанс.

Изложбата е реализирана с усилията на фондация „Бъднини", Община Перник, Регионалния исторически музей и с помощта на софийската фондация „Българска памет".

„Тази изложба е гордост не само за тези, които сме работили и сме съпричастни с тази идея, но и за всички перничани", каза управителят на фондация „Бъднини" Росен Иванов. „Забравените" е сложено малко алгорично – някои от манастирите не са забравени. Искахме да заострим вниманието на обществеността и на всички жители на пернишка област към това, че не само трябва да се градят, да се поддържат, а и че трябва да се посещават. Ние ги имаме, но не ги знаем", допълни той.Началото на изложбата е било поставено от едно изказване на проф. Николай Овчаров, където той за първи път спомена, че единствено на територията на Перник и малка част в Кюстендил са запазени средновековни манастири и църкви. Чак през пролетта на тази година е била организирана експедиция на територията на цялата област Перник и уникалните паметници на културата са били издирени и заснети.

На фото изложбата са поместени красивите стенописи на християнските светилища в Черквата в Брезник, манастирът в с. Гигинци, манастирът „Св. Арахангел Михаил" в Трън, черквата в с. Лева река, черквата в с. Чуковец, черквата в с. Старо село, черквата в с. Прибой, черквата в с. Радибош и черквата в с. Студена.

„Изложбата е гордост за всички перничани, не с това, че ги имаме, а с това, че ги показваме. Това е много важно в началото на 21 век, така нареченият културно-исторически туризъм вече е изключително явление, от което трябва да се възползваме, което трябва да впрегнем да работи за интересите на Перник и областта", твърди още Росен Иванов.




Няма коментари:

Публикуване на коментар